Sverige består utav mycket vacker natur. Skogar, fjäll, stränder och sjöar som är vackra att titta på och härliga att befinna sig i. En hel del av denna natur ägs idag av markägare och andra privatpersoner. Får man sätta upp skyltar på privat mark som säger Privat mark eller liknande för att på det sättet stänga ute allmänheten?
Det korta svaret på den frågan är nej. I Sverige råder allemansrätten, vilket säger att ni har rätt att vistas i naturen. Det spelar ingen roll vem det är som äger tomten. Om det exempelvis finns ett stängsel runt om en mark där allemansrätten gäller så är det okej att passera det. En markägare får inte förhindra folk – genom att sätta upp förbudsskyltar – att ta del av denna mark. Om kommunen eller länsstyrelsen anser att markägaren har satt upp ett stängsel endast för att förhindra människor från att beträda marken, så kan de besluta om att stängslet skall rivas.
I vissa fall får man sätta upp skyltar på privat mark. Allemansrätten kommer inte endast med en massa rättigheter, den kommer med skyldigheter också. Skyldigheter som att inte störa eller förstöra naturen och att respektera de boende som bor nära intill marken där allemansrätten gäller. Det är tillåtet att lägga till och bada på en privat brygga, så länge man inte stör, uppehåller sig där för länge eller hindrar ägaren från att använda bryggan.
Vill man som markägare sätta upp en skylt med texten Privat mark eller Obehöriga äga ej tillträde så krävs ett visst tillstånd. Enligt 5§ Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, måste en kommunal myndighet ge tillstånd om detta. Så länge det inte är helt uppenbart att allmänheten inte får befinna sig på området, då krävs det inget tillstånd för att sätta upp en skylt. Om väl kommunen ger tillstånd så skall detta tydligt stå med på skylten.
Detta innebär inte att vem som helst kan gå in och äta picknic på en persons tomt hur som helst. Ett annat undantag från allemansrätten är att visa hänsyn till hemfridszonen. Hemfridszonen är det område runt bostaden där ägaren har rätt att befinna sig ostört. Detta område kan vara olika stort beroende på bostaden och dess placering. Överträdelse av hemfridszonen kallas hemfridsbrott. Vid hemfridszonens slut är det okej att sätta upp skyltar som hindrar obehöriga från att beträda marken. Se våra Privat väg skyltar här. Det är också okej att sätta upp skyltar utan tillstånd som varnar för eventuella faror. Om ni har en tjur i en hage som inte bör skrämmas upp så kan en Varning för tjuren-skylt vara en bra lösning. Då hindrar ni inte folk från att beträda marken, men ni varnar dem.
Skyltning på enskilda vägar kan också få förekomma. En enskild väg innefattas också av allemansrätten, det kan vara den enda väg som leder till sjöar eller bärmarker. Enligt Lantmäteriet är en enskild väg en väg som inte tas om hand av staten eller kommuner. Om en enskild väg finns på en markägares mark så är det denne som måste underhålla vägen. Motortrafik, som bilar, mopeder eller fyrhjulingar, kan skapa ett stort slitage av vägen. För att markägaren inte ska behöva betala för underhållet av vägen, som uppkommit av utomstående trafik, så får markägare bestämma om motortrafik ska förbjudas eller inte. Med andra ord är det tillåtet för markägare att sätta upp en skylt med budskapet Motortrafik förbjuden. Det är dock inte tillåtet att förhindra gående, cyklister eller ridande på vägen.
Får man sätta upp skyltar på privat mark?
Naturvårdsverket
Riksdagen
Hur skiljer vi oss från andra vid beställning av gravyrskyltar?
13 april 2023
Behöver man registrera ett konto hos oss?
17 februari 2023
Inspireras med skyltar ni kan ha på kontoret.
2 mars 2022
Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.